Diskuzní fórum

Babek: 38563
Pohlaví: Mužské
_________________________________________________ _ _ _
- ATARI je nejlepší

Babek: 499
Tohle mi nedá, musím zareagovat.
1. Respektuju místní zvyklosti a jako služebně mladší na tomhle webu nebudu vyjadřovat silný normativní názor (= jak by věci měly být).
2. Vyslovím silný názor pozitivní (= jak věci jsou, resp. jak byly) jakožto služebně i reálně starej kořen. Na automatech na počátku 90. let se definitivní dohrání/otočení považovalo za absolutní vrchol. Nerozlišovalo se mezi tím nijak zvlášť, poněvadž hrami "otáčecími" celá éra de facto začínala, varianta "definitiva" se začala objevovat až později (Contra, Double Dragon). Za opravdové hráče byli považováni jen tací, kteří dokončili tím či oním způsobem aspoň nějakou gamesu na pověstný 1 (slovy: jeden) credit. Viděl jsem tenkrát Chopliftera otočeného cca 6x, Time Pilota stage 50+ (místní rekord dle poznámky stage 40), Air Bustera definitivně... a byl to docela zážitek. V současnosti ocením input a přehraju si jako film třeba King of Dragons.
Beru věci takové, jaké reálně jsou, a jsem rád, že si tu můžu zaexhibovat jako za starých časů. Nicméně vnitřně souhlasím s VLD - jeho postoj víc koresponduje s tehdejším duchem hraní.

Editoval naposledy: 21.11.2009 02:29:31 (celkem 1x)
- ATARI je nejlepší

Babek: 31914
VIP (zbývá 1099 dní)
1. verze byla, že dohráno i otočeno = 100%, takže třeba invaders po prvním levelu = 100%
2. verze je stále teď už pár let, dohráno = 100%, otočeno = nic.
3. schyluje se k dohráno = 100%, otočeno = 50%, tzn. to samé jako 1. ale navíc je to rozlišené o označení otočených.
Podle mýho rozumu, je třetí volba nejlepší, protože v sobě zahrnuje dohrané i otočené hry a zároveň je rozlišuje. Hlavně to řeší ten problém, že nikdo nemusí projíždět do konce 2000 her a zjišťovat který hry jsou dohratelný a který jen otočitelný a kdy je považovat za otočené a nevidím v tomhle systému nic, co by bylo horší než předešlý.
Retro hry!

- Takže v reálu to znamená, že když kliknu na jednotlivou hru, tak vidím, jestli ji někdo "dokončil", a je úplně jedno, jedná-li se o dohrání ke gratulaci nebo až k poslednímu levelu, kdy se pak hra začne "od začátku". Oba dva machři si zasluhují mít u svého "výkonu" rovnocennou poznámku, ať se jedná o 100% nebo jen pomlčku. Nějakých 50% u otočených nepovažuji za adekvátní "odměnu" k vynaložené námaze, která je mnohdy vyšší, než když se jedná o hru "dohranou", dle stávajících regulí. A není zde podstatné, jestli to "otočil" jednou či vícekrát. Zkrátka splnil, co mu hra nabízela. A to doslova!
- ATARI je nejlepší

MIR: "Ale asi by s tebou nesouhlasil člověk, který hru dohrál a má zasloužených 100%, kdežto hráč, který hru jen otočil, má taky 100%."
Pokud se tím myslí jedna konkrétní hra, tak jistě. Jenže takové jsou výjimečné (SCH se zmiňoval o Sunset Riders).
Pakliže máš na mysli obecně, že není spravedlivé mít 100% za otočení hry A, když jiný hráč u hry B má 100% za def. dohrání, tak to je na debatu. Kupř. dohrát Blasto je podle mě lehčí než otočení Donkey Kong.
Příznak "50%" bych považoval za vcelku racionální kompromis.

VIP (zbývá 1099 dní)
Asi moje poslední reakce k tomuto tématu, protože už se začínám opakovat a navíc je to offtopic:
1) "v jedné hře se těžko najde někdo, kdo hru i dohraje i otočí. To dost dobře není možné." Je to možné.
2) "a je úplně jedno, jedná-li se o dohrání ke gratulaci nebo až k poslednímu levelu, kdy se pak hra začne "od začátku"" akorát po otočení to můžeš hrát na jinou obtížnost a mít tam navíc levely
3) "Nějakých 50% u otočených nepovažuji za adekvátní "odměnu" k vynaložené námaze" 50% je značka, která dává najevo, že hru hráč otočil. Je to to samý, jako kdyby tam místo 50% bylo napsáno "otočeno" a místo 100% napsáno "dohráno".
4) "k vynaložené námaze, která je mnohdy vyšší, než když se jedná o hru "dohranou"" námaha k otočení je vždy menší, než k dohrání, když to hra umožňuje. Pokud to hra neumožňuje, tak nemá smysl se o tom bavit, když u ní budou jen značky 100% nebo jen 50% ale nikdy obě najednou.
4) "A není zde podstatné, jestli to "otočil" jednou či vícekrát. Zkrátka splnil, co mu hra nabízela." viz 2)
Retro hry!

- ATARI je nejlepší

Mistra Yodu svou posledni replikou evokuješ mi :-p
Kdyby šlo použít nějaký vážený průměr pro ohodnocení, bylo by po ptákách. Jenže nic takového k dispozici nemáme, tudíž bych - když se smířím s rozlišováním mezi dohráno vs. otočeno - asi nejradši bral slovní verzi.

- ATARI je nejlepší

VIP (zbývá 1099 dní)

To mě taky hned napadlo, představoval jsem si dvě zkratky, COM (completed) a REP (repeated), a k tomu pěkný tučný vysvětlující odstavec v Informacích, aby to nebylo tak ýzy
Teď seriózně: Nejvíc by mě potěšilo, kdyby ve Statistice místo Dohrané hry bylo sumárně Dohrané a otočené hry, něco jako kanadské bodování.

Babek: 3090
Pohlaví: Hotentot
Pro: [TOMSOFT]: Pro tebe by se s přídáním "otočeno" mnohé nezměnilo - pouze by se dneska hry označené jako 100% přeznačily jako otočeno a dohráno. Zavádět (EDIT: trvat na, ta rovnost tu byla,... a asi nebude...) rovnost dohráno jako otočeno mi přijde nefér u her, které lze jak otočit, tak dohrát. Viz aliens ve kterých se již řešila připomínka DESe, že jediný on to dojel do konce (a že ZIX na 100% nárok nemá). Není to častý případ, dalších může ale jen akorát přibývat...
Pro: [NOSTALGIE]: Taky by se mi líbilo, kdyby dohrané a otočené zůstaly u sebe v jedné statistice. Pokud jde o řazení, tak by se primárně mohlo řadit podle součtu (dohráno+otočeno) a při shodě sekundárně podle dohraných (tj. 4 dohrané + 2 otočené je víc než 3 dohrané a 3 otočené). Ale to už je jen takový kosmetický detail...
Aby toho nebylo málo, tak je tu hra battle bakraid, kde je možné si vybrat tréning, který není problém dohrát (ale zse pak není možné atakovat na horní příčky dle skóre) - tj. označení "dohráno" nemusí vždy vyjadřovat "jsem profík" ale v případě této hry "jsem zbabělec a pouhý sběratel 100%" (např. hráč COY
Editoval naposledy: 22.11.2009 12:34:29 (celkem 1x)

VIP (zbývá 1099 dní)
Retro hry!

Pohlaví: Hotentot

Babek: 514